Skip to content

  Jóska bácsi

2015. január 23.

Nem könnyű felsorolni Kötő József érdemeit. És aligha van valaki is, aki fel tudná. Még a minket, kolozsvári színházi képzésben egykor vagy ma, így vagy úgy résztvevőket közvetlenül érintő megvalósításait sem tudjuk felsorolni. Az biztos, nélküle aligha indult volna újra Kolozsváron az egyetemi szintű színházi oktatás. Az is is biztos, nélküle ma nem tartanánk ott, ahol tartunk. De ez csak a messziről is látszó jéghegy csúcsa. De mi van a többivel? Napokon keresztül mesélhetnénk egymásnak, de nem érnénk a végére.

0744-514692. Sokan fújjuk kívülről ezt a számot. Nem véletlenül! A varázsszám, ami megoldotta megannyi gondunkat, a szám, ahol biztos volt a segítség. A szám, amit újra és újra hívtunk, ha elakadtunk, ha elkeveredtünk, ha megoldhatatlannak tűnő  problémával találkoztunk. Mindannyiszor a végén elrebegtünk egy köszönöm-öt, de valójában megköszönhetetlen dolgokat kaptunk. Olyasmit, ami nem csak a jelennek, hanem a jövőnek is szól. Mert a szám végén jelentkező nem csupán a problémát, hanem a feladatot oldotta meg.

Nincs ez rendben így, Jóska bácsi! Mi beszélünk, beszédeket tartunk, emlékezünk, és Jóska bácsi hallgat. Hát ki fogja elmondani a színházi anekdotákat? Hát ki fogja továbbadni mindazt, amit a hivatalos színháztörténet nem jegyez? Hát ki fog mosolyt fakasztani még a tudománnyal is? És közben ki fog biztatni és figyelni ránk? És ki fog helyettünk is lelkesedni?

Úgy látszik, az Égi Társulatban nagyobb szükség van Jóska bácsira, tenniakarására, segítőkészségére, kiapadhatatlan energiáira. Kétség nem fér hozzá, ott is kiválóan megállja a helyét!  De nekünk, itt lenn, hiányzik. És hiányozni is fog!

A BBTE SZTK Magyar Színházi Intézete nevében

Bodó A. Ottó

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: