Skip to content

Magunkról

Kolozsvár a magyar nyelvű színjátszás bölcsője. A XVII. században itt kapott játszási engedélyt Felvinczi György, 1792-ben ebben a városban alakult meg az első magyar hivatásos színtársulat, 1821-ben itt épült az első magyar kőszínház. 1906-ban a bécsi Fellner és Helmer iroda tervei alapján készült el a Hunyadi téri színház (ma a Román Nemzeti Színház épülete), majd 1911-ben átadták a Nyári Színkör épületét, amely 1919 óta a Kolozsvári Magyar Színház otthona.
A második világháborút követően, 1946-ban beindult itt a felsőfokú magyar nyelvű színészképzés is. Néhány évvel később a Magyar Művészeti Intézetet a román kommunista hatalom feldarabolta, a színművészeti szakot 1954-ben Marosvásárhelyre költöztette.
Dr. Ion Vartic és dr. Marian Papahagi professzorok 1991-ben a kolozsvári BBTE Bölcsészkarán létrehozták a Színházi Tanszéket, s ezen belül 1992-től a kolozsvári magyar nyelvű színházi képzés is újraindult. A Tanszék 2005-ben alakult önálló Színház és Televízió Karrá, a Bölcsészkarról székhelyét előbb a Ştefan cel Mare úti Piros Házba, majd a Farkas utca (ma Kogălniceanu) 4. szám alatti jelenlegi helyére téve át.
A színművészeti, színháztudományi és színházrendezői (román nyelven) képzés mellett az egyetem 2004-től Film, fotó, média szakkal bővült, 2008-tól pedig e szak már magyar nyelven is működik. Az alapképzés mellett végzőseink több képzési szakiránnyal bíró magiszteri iskolánkban folytathatják tanulmányaikat. A színművészeti szakirányon magyar nyelvű csoport is van, a színházelmélet szakirányon a képzés román és angol nyelven folyik, ám diákjainknak lehetőségük van magyar nyelven megírni disszertációjukat. 2008-tól dr. Miruna Runcan, dr. Mihai Măniuţiu, dr Hatházi András, dr Laura Pavel professzorok, dr Bács Miklós docens és dr. Marian Popescu vendégprofesszor vezetésével Karunkon doktori képzés is folyik..
Az intézmény az évek során az ország egyik legfontosabb színházi iskolájává nőtte ki magát, az itt szerzett oklevelet pedig Európa bármely országában elismerik. Az itt folyó oktatás külön erőssége, hogy olyan rangos intézményekkel működik állandó jelleggel együtt, mint a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Román Nemzeti Színház, illetve a Kolozsvári Televízió.
Egykori diákjaink minden erdélyi magyar hivatásos színházban jelen vannak, azok társulatának megbecsült tagjai, de jónéhány hajdani hallgatónk dolgozik a magyarországi színházi és kulturális életben is.
A nálunk végzett diákok közt vannak, akik a legmagasabb szakmai díjakban részesültek, van Uniter-díjasunk és a Filmszemle legjobb alakításának díjával kitüntetettünk, vannak színház- és kulturális intézményvezetők, egyetemi oktatók, rádió-, tévé- és lapszerkesztők, kritikusok, dramaturgok. Pályájuk, sikereik is bizonyítják a Karunkon folyó oktatás magas színvonalát.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: