Skip to content

Színművészeti

Karrierlehetőség
Ezen a szakon az eljövendő színészek oktatása folyik, román vagy magyar nyelven. A hároméves BA-s képzés végén megszerzett oklevéllel a végzős bármelyik színházi társulatba jelentkezhet, legyen az állami vagy magán, romániai vagy külföldi. Lehetősége nyílik ugyanakkor akár a BBTE, akár más felsőfokű oktatási intezmény mesteri és doktori képzésére jelentkezni. A továbbtanuló színész így az akadémiai pályán, egyetemi oktatóként is kipróbálhatja magát. A rádiók, televíziók is szívesen foglalkoztatnak színészi oklevéllel rendelkező munkatársat.

Oktatott tantárgyak
A színészhallgatók színházi műveltségük gazdagítása érdekében olyan alapvető tantárgyakkal ismerkednek, mint az egyetemes-, magyar- és román színháztörténet, az esztétika,  a drámaelmélet, a rendezéstörténet. Ezeket egészítik ki olyan gyakorlati tárgyak, amelyek a hallgatók készségeinek fejlesztését, a bennük rejlő színészi potenciál kibontását szolgálják.

Szaktantárgyak
A színészhallgatók gyakorlati képzéséért felelnek. A tehetség önmagában nem elég, annak pallérozását avatott mesterek, illetve a szakmát többnyire a kolozsvári színházban gyakorló művészek biztosítják a színészi munka minden részterületén: legyen az mozgás, beszéd, ének, tánc, akrobatika, improvizáció vagy az alapok alapját jelentő színészmesterség. A hallgatóknak minden félév végén egy-egy szakvizsga során kell számot adniuk technikai tudásuk fejlődéséről. A sikeres vizsgákat a közönség is megtekintheti a Radu Stanca vagy a Harag György Stúdióteremben.

A végzős hallgatók vizsgaelőadásait az év folyamán repertoárszerűen játsszuk a Radu Stanca Stúdióban, a Harag György Stúdióban vagy a Kolozsvári Állami Magyar Színház színpadán. A legjobb előadások különböző seregszemléken, színházi fesztiválokon is láthatók.

A záróvizsga-dolgozat a hallgató által egy vizsgaelőadásban megvalósított szerep fejlődésének leírását, részletes elemzését tartalmazza.

A színművész szak tanmenete ITT

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: