Skip to content

Színművészeti

Karrierlehetőség
Ezen a szakon az eljövendő színészek oktatása folyik, a mi intézetünkben magyar nyelven. A hároméves BA-s képzés végén megszerzett oklevéllel a végzős bármelyik színházi társulatba jelentkezhet, legyen az állami vagy magán, romániai vagy külföldi. Lehetősége nyílik ugyanakkor akár a BBTE, akár más felsőfokű oktatási intezmény mesteri és doktori képzésére jelentkezni. A továbbtanuló színész így az akadémiai pályán, egyetemi oktatóként is kipróbálhatja magát. A rádiók, televíziók is szívesen foglalkoztatnak színészi oklevéllel rendelkező munkatársat.

Oktatott tantárgyak
A színészhallgatók színházi műveltségük gazdagítása érdekében olyan alapvető tantárgyakkal ismerkednek, mint az egyetemes, magyar és román színháztörténet, az esztétika, a drámaelmélet, a rendezéstörténet. Ezeket egészítik ki olyan gyakorlati tárgyak, amelyek a hallgatók készségeinek fejlesztését, a bennük rejlő színészi potenciál kibontását szolgálják.

Szaktantárgyak
A színészhallgatók gyakorlati képzéséért felelnek. A tehetség önmagában nem elég, annak pallérozását avatott mesterek, illetve a szakmát többnyire a kolozsvári színházban gyakorló művészek biztosítják a színészi munka minden részterületén: legyen az mozgás, beszéd, ének, tánc, akrobatika, improvizáció vagy az alapok alapját jelentő színészmesterség. A hallgatóknak minden félév végén egy-egy szakvizsga során kell számot adniuk technikai tudásuk fejlődéséről. A sikeres vizsgákat a közönség is megtekintheti a Radu Stanca vagy a Harag György Stúdióteremben.

A végzős hallgatók vizsgaelőadásait az év folyamán repertoárszerűen játsszuk a Radu Stanca Stúdióban, a Harag György Stúdióban vagy valamely színház színpadán. A legjobb előadások különböző seregszemléken, színházi fesztiválokon is láthatók.

A záróvizsga-dolgozat a hallgató által egy vizsgaelőadásban megvalósított szerep fejlődésének leírását, részletes elemzését tartalmazza.

———————————

A színművészet szak TANTERVei ITT találhatók

———————————

A színművészet szak ÓRARENDje:

I. év: II Félév 2017-2018 Órarend – Elsőév (Alapképzés)
II. év: II Félév 2017-2018 Órarend – Másod év (Alapképzés)
III. év: II Félév 2017-2018 Órarend – Harmadév (Alapképzés)

I. év mesteri: II Félév 2017-2018 Órarend – Mesteri I
II. év mesteri: II Félév 2017-2018 Órarend – Mesteri II

———————————-

Az idei, 2017/2018-as TANÉV SZERKEZETE románul és magyarul.
Figyelem, a második félév pótvizsgaidőszaka a mi karunkon szept. 3-9. között zajlik!

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: