Bodó A. Ottó

egyetemi docensotto_5549_2_ff_kicsi

Születési adatok: 1974, Sepsiszentgyörgy

Tanulmányok:
1994-1998 – Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészkar, Színházi Tanszék, dramaturgia szak, magyar tagozat
1998-1999 – magiszteri hallgató, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészkar, Színházművészet és előadáselmélet doménium
2011 –  a színházművészet doktora, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest (témavezető Hegedűs D. Géza)

Idegennyelv ismeret: angol, német, román

Tevékenység:
2007-2009. közt a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kommunikációs igazgatója, 2009-2012 közt a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat rendezője és színésze, a PR osztály vezetője. 2012-2016 közt a Színház és Televízió Kar Magyar Színházi Intézetének igazgatója.

Dramaturgként dolgozott a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, a Csíki Játékszínben, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatánál, a budapesti Katona József Színházban (Kamra), a Komáromi Jókai Színházban, a bukaresti Nottara Színházban.
Színházi tárgyú kötetei Húsz év erdélyi magyar színháza (Eikon, Kolozsvár) és Esti séták (Háromszék Vármegye Kiadó, Sepsiszentgyörgy) címmel jelentek meg. Publikált többek közt a Criticai Lapok, Színház, Világszínház, Függöny, Zsöllye, Látó, Korunk, A híd, Tribuna, Apostrof, Transylvanian Rewiev című lapokban. Írásai jelentek meg közös kötetekben is.
2012-től a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja. Tagja a Magyar Színházi Társaságnak, a Magyar Színikritikusok Céhének, az IATC-AICT-nek.

Oktatott tantárgyak:

Drámaelmélet
Egyetemes színháztörténet
Erdélyi magyar színháztörténet
Drámaelemzés
Rendezéstörténet

Bővebben itt